,

لطفا صبر کنید

دکتر فیض ابراهیم نیا

جراح مغز و اعصاب، دیسک و ستون فقرات فلوشیپ فوق تخصصی نورواینترونشن

 

طول عمر بیماران تومور نخاعی

رشد غیر عادی سلول در داخل کانال های نخاعی و یا استخوان های ستون فقرات را تومور فقرات یا تومور های نخاعی می گویند. منشا  تومور های فقراتی؛ نخاع و یا غلاف نخاع می باشد. این سلول ها می توانند رشد و تکثیر غیر قابل کنترلی داشته باشند. تومور ها را اصولا به دو نوع خوش خیم و بدخیم تقسیم می کنند.
تومور های اولیه و یا خوش خیم؛ در قسمت ستون فقرات و یا طناب نخاعی به وجود می آیند. اما تومور های ثانویه یا متاستاتیک، سرطانی بوده و می توانند به سایر نقاط بدن نیز سرایت کند.

درمان تومور های نخاعی اغلب پیچیده بوده و نیاز به دقت بسیار زیاد جراح دارد. در این جراحی سعی می شود تا قسمت زیادی از تومور برداشته شود و آسیبی به بخش های مجاور و قسمت های مهم نخاع وارد نگردد.
هر چه مهارت جراح مغز و اعصاب در این روش بیشتر باشد؛ احتمال موفقیت افزایش و عوارض ناشی از آن کاهش می یابد.
تومور فقرات می تواند مشکلات عصبی و یا گاهی فلج را به همراه داشته باشد. در ادامه به بررسی انواع تومور های نخاعی می پردازیم.

    انواع تومور های نخاعی

- آستروسیتوم
- کوردومای
- گلیوما (بدخیم)
- مننژیوم (عفونت)
- نوروفیبروم

علائم تومورهای نخاعی

علائم و نشانه های تومور نخاعی با رشد تومور متفاوت می باشند. تومور نخاعی می تواند؛ ریشه های عصبی، عروق و یا استخوان های ستون فقرات را هم تحت فشار قرار دهد. برخی از علائم تومور نخاعی عبارتند از:
-  درد در ناحیه تومور به علت رشد آن
-  از دست دادن اختیار مثانه
-  کمر درد هایی که اغلب به قسمت های دیگر بدن می زند.
-  از دست دادن حس یا ضعیف شدن عضلات
-  کمر درد هایی که در هنگام شب تشدید می شود.
-  احساس حساسیت کمتر به درد
میزان پیشرفت تومور های ستون فقرات بسته به نوع تومور متفاوت می باشد.

زمان مراجعه به متخصص مغز و اعصاب

اگر تنها کمر درد دارید دلیل خوبی برای شک کردن به تومور نخاعی نیست. زیرا تومور ها در اکثر موارد با درد در کمر همراه نیستند. تشخیص و درمان زودهنگام بسیار در روند درمان تومور های نخاعی تاثیر گذار است. در صورتی که علائم زیر را داشتید بهتر است با متخصص مغز و اعصاب در ارتباط باشید.
-  کمر درد های دائمی و شدید
-  تشدید درد به هنگام شب
-  علائم دیگری در کنار درد کمر مانند: تهوع، استفراغ و یا سرگیجه
-  تغییر در عملکرد مثانه و گوارش

تشخیص تومور نخاعی

تومور نخاعی زیاد شایع نمی باشد و علائم آن ممکن است با بیماری های دیگر به اشتباه گرفته شود، به همین خاطر گاهی ممکن است تومور های فقرات یا نخاعی نادیده گرفته شوند.
زمانی که پزشک با بررسی علائم و سوابق شما به تومور فقرات مشکوک شود، آزمایشات زیر را برای ارزیابی دقیق تر در پیش می گیرد:

    ام آر آی

در روش ام آر آی؛ با کمک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی تصاویری دقیق از ستون فقرات، نخاع و اعصاب استفاده می شود.

    سی تی اسکن

در این روش با استفاده از پرتو های باریک تصاویر دقیقی از ستون فقرات تهیه می گردد. در برخی شرایط ممکن است از تزریق رنگ کنتراست هم برای مشاهده بهتر تغییرات غیر عادی در کانال نخاع استفاده گردد.

    نمونه برداری

برای تعیین قطعی و دقیق تومور و نوع آن، نمونه برداری در پیش گرفته می شود. در این روش قسمتی از بافت تومور برداشته می شود و در زیر میکروسکوپ در آزمایشگاه بررسی می شود. نتیجه نمونه برداری در روش های درمانی بسیار تاثیر گذار است.

 درمان تومورهای نخاعی

هدف اولیه در درمان تومورهای فقرات درمان کامل و از بین بردن تومور می باشد اما گاهی رسیدن به این هدف دشوار است. زیرا خطر آسیب جدی و همیشگی به نخاع و عصب های اطراف آن وجود دارد. پزشک در زمان انتخاب روش درمان؛ به نوع تومور و منشا آن توجه دارد. 

جراحی تومورهای نخاعی

در بیشتر موارد برای درمان تومور هایی که خطر آسیب نخاعی یا عصبی در آنها قابل قبول است از جراحی استفاده می گردد. ابزارها و روش های جدید به جراح اعصاب این امکان را می دهد که به تومورهایی دسترسی پیدا کند که در گذشته غیر ممکن بود. استفاده از میکروسکوپ های قوی که در جراحی میکرو مورد استفاده قرار می گیرد امکان تشخیص تومور از بافت سالم را فراهم کرده است. 
در این روش؛ پزشک عملکرد نخاع و سایر عصب های مهم را بررسی می کند و همین امر آسیب احتمالی به قسمت های دیگر را به حداقل می رساند. 

بهبودی بعد از جراحی تومور نخاعی ممکن است تا هفته ها به طول انجامد. نوع عمل، تومور و همچنین محل قرار گیری تومور در مدت زمان بهبودی فرد تاثیر گذار می باشد. 
سایر روش های درمانی مانند؛ پرتودرمانی و شیمی درمانی کمک کننده به درمان تومورها می باشد. 
انتخاب جراح خوب؛ ریسک ابتلا به عوارض را کاهش داده و درمان موثر تری را برای فرد به همراه دارد.

طول عمر بیماران تومور نخاعی

طول عمر هر فرد زمانی که به بیماری مبتلا می شود به عوامل مختلفی بستگی دارد. طول عمر بیماران تومور نخاعی نیز به عواملی مانند: نوع تومور، محل قرار گیری تومور، روحیه بیمار و … بستگی دارد. برای تعیین طول عمر بیماران تومور نخاعی حتما باید شرایط بیمار مورد بررسی قرار گیرد. امروزه درمان های موجود برای افزایش طول عمر بیماران و همچنین افزایش کیفیت زندگی در پیش گرفته می شود. 

    عوارض بعد از عمل تومور نخاع

یکی از حساس ترین بخش های سیستم عصبی بدن نخاع می باشد. آسیب به نخاع می تواند عوارض جبران ناپذیری را برای فرد به همراه داشته باشد. به همین خاطر؛ جراحی تومور نخاعی به محل قرار گیری تومور و نزدیکی آن به نخاع بسیار حساس می باشد و به تبحر بالای پزشک نیاز دارد. برخی از عوارض احتمالی که ممکن است ایجاد گردد عبارتند از:
- آسیب به اعصاب نخاعی بیمار
- خونریزی در حین جراحی و یا بعد از آن
- عفونت محل جراحی

در پایان
درمان تومورهای ستون فقرات نیازمند رویکردی چند رشته ای با حضور جراح مغز و اعصاب می باشد. تشخیص دقیق و به موقع، انتخاب درمان مناسب، پیگیری روند درمان و … می تواند نتایج مطلوبی را برای بیماران به همراه داشته باشد و کیفیت زندگی فرد را بهبود بخشد. 

سوال متداول

    آیا تومور نخاعی کشنده است؟

تومور نخاعی می تواند یک بیماری خطرناک باشد، اما این بیماری به عوامل و شرایط متفاوتی بستگی دارد. از جمله؛ نوع تومور، زمان تشخیص، مرحله تشخیص و …

    عوارض بعد از عمل تومور نخاع چیست؟

دوران نقاهت بعد از جراحی تومور نخاعی بستگی به نوع روش جراحی دارد. ممکن است فرد بی حسی های مقطعی و یا خونریزی های بافت عصب را تجربه نماید. 

    طول عمر بیماران تومور نخاعی بدخیم چقدر است؟

اگر درمان به موقع آغاز گردد، شانس زنده موندن و نتیجه گرفتن از درمان نیز چند برابر می شود. طول عمر بیماران تومور نخاعی به نوع تومور، محل تشکیل و حتی روحیه فرد بستگی دارد. 

    نحوه تشخیص تومور نخاعی

تومور نخاعی زیاد شایع نمی باشد و علائم آن ممکن است با بیماری های دیگر به اشتباه گرفته شود، به همین خاطر گاهی ممکن است تومور های فقرات یا نخاعی نادیده گرفته شوند.

    علائم تومور نخاعی گردن چیست؟

-درد شدید در گردن
-اختلال عملکرد روده و مثانه
-فلج شدن از گردن به پایین
-کاهش حساسیت به تغییر دما

Copy right © 2022 | Powered by sitemaan.com